Expoziţia “Maramureșeni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918”


Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș organizează vineri24 noiembrie 2017, de la ora 14.30, la sediul său din Baia Mare, strada Monetăriei nr. 1-3, deschiderea expoziției temporare Maramureșeni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918”eveniment în cadrul proiectului cultural cu același titlu, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Cu această ocazie, vor fi prezentate presei şi publicului obiectivele proiectului cultural, rezultatele sale, modalitățile de valorificare a acestora, precum și echipa de proiect.


Scopul principal al proiectului cultural „Maramureşeni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918” este de a readuce în memoria colectivă (prin cercetare de teren și valorificare expozițională) personalitatea delegaţilor aleşi de către membrii comunităţilor locale, pentru a-i reprezenta la Alba Iulia şi pentru a hotărî Unirea în  numele lor.

În urma apelului Consiliului Naţional Român Central ca tot cercul electoral unde locuiesc români să fie reprezentat la Adunarea Naţională de la Alba Iulia, maramureşeni care deţineau credenţionale au purces la drum. Se întâmpla în dimineaţa zilei de 28 noiembrie 1918. Au mers români din Sighet, Berbeşti, Crăceşti (Mara), Baia Sprie, de pe văile Maramureşului Istoric, din Baia Mare, călătorind cu carul, pe jos şi cu trenul. În acelaşi tren se afla şi luptătorul pentru drepturile românilor George Pop de Băseşti. La Teiuş, oamenii s-au strâns sub fereastra lui, cântându-i şi ovaţionându-l. Delegaţii maramureşeni, cărora li s-au adăugat, în vagoanele vecine, cei din Ţara Oaşului şi Sălaj, erau plini de entuziasm şi de elan patriotic. Drapelul şi cântecele patriotice erau armele lor. În gările mai mari se dădeau jos şi, împreună cu localnicii, încingeau câte o horă.

Rezoluţia votată în unanimitate de Adunarea Naţională prevedea, la primul său punct, că: „Adunarea Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie – 1 decembrie 1918, decretează unirea acestor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România.

Perioada de desfășurare a proiectului este octombrie-noiembrie 2017. Partenerii Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş în acest proiect sunt Consiliul Județean Maramureș şi Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației. Coordonatorul proiectului este muzeograful Oana Leşiu.

În perspectiva celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, Ministerul Culturii și Identității Naționale a lansat Programul ACCES CENTENAR - sesiunea 2017. Sesiunea de proiecte şi acţiuni culturale derulate în cadrul Programului ACCES CENTENAR - sesiunea 2017 prefigurează debutul manifestărilor culturale dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918 și este dedicată proiectelor care se desfăşoară în perioada 1 octombrie-30 noiembrie 2017.

Comentarii