Țara Chioarului și Sighetu Marmației au fost premiate de Ministerul Turismului în cadrul Târgului de Turism al României

În intervalul 16 – 19 noiembrie 2017, la București se desfășoară ediția de toamnă a Târgului de Turism al României. La Centrul Expozițional al Romexpo, standul Maramureșului a atras, și de această dată, privirile celor prezenți la eveniment. Județul este reprezentat, alături de echipa Consiliului Județean Maramureș, și de delegați din Borșa, Sighetu Marmației și Baia Sprie, care poartă cu mândrie costumul popular și promovează zonele din care provin. Și la această ediție, încântă privitorii prin măiestria mâinilor lor, meșterii populari Daniel Leș și Maria Zapca, dar și reprezentanți ai Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”, ale căror momente artistice spectaculoase au adus ropote de aplauze. Oferta turistică a Maramureșului este, de asemenea, extrem de interesantă pentru cei care trec pragul standului pregătit de Consiliul Județean, fiind oferite, în prima zi, numeroase materiale de prezentare ale frumuseților județului.

​În prima zi a Târgului de Turism al României, ediția de toamnă, Maramureșul a primit și două premii în urma participării la concursul EDEN, organizat de Ministerul Turismului, în primăvara acestui an, prin care s-a urmărit promovarea turismului cultural (tangibil). În luna mai, Ministerul Turismului a desemnat Destinațiile Europene de Excelență ale României , locul I revenind municipiului Suceava, pe locurile doi și trei s-au situat Țara Chioarului și Sighetu Marmației din Maramureș, locul IV a revenit Colinelor Transilvaniei, iar locul V a fost ocupat de Scheii Brasovului și Brasovechi. Cu ocazia ediției de toamnă a Târgului de Turism al României, organizat de Romexpo, cele cinci destinații beneficiază de spațiu de prezentare în cadrul standului Ministerului Turismului, fiind premiate, în prima zi, prin acordarea de diplome.

​Prezent la deschiderea oficială a Târgului de Turism, Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș - instituție aplicantă pentru

Țara Chioarului-, a transmis o invitație tuturor celor prezenți, de a descoperi secretele acestei destinații la noi acasă. ”Maramureșul este deja un brand, dar vom face în continuare eforturi să îl menținem cât mai ridicat în oferta turistică a României.
Așa cum spunea și Bogdan Tomoiagă, secretarul de stat în Ministerul Turismului, destinațiile din Maramureșul Voievodal pe care începe să le cunoască tot mai mult fiecare român, cuprind locuri și obiective care merită vizitate, din Sighetu Marmației până pe Valea Izei și pe Valea Ruscovei. Și vom aminti aici Cimitirul Vesel de la Săpânța, Mocănița de pe Valea Vaserului, Borșa, bisericile de lemn din Bârsana, din Ieud, din Botiza, toate extrem de cunoscute, iar pentru fiecare dintre ele, Maramureșul merită aceste două premii atât de importante oferite de Ministerul Turismului.

Vom aminti aici și Țara Lăpușului, locul unde spiritualitatea este la ea acasă, cu artiști de seamă cum este Grigore Leșe, dar și doinele care sunt unice. Și vorbim de Țara Codrului, unde avem dansuri populare extrem de vesele și recunoscute la nivelul întregii țări. Astăzi, însă, ne bucurăm pentru Țara Chioarului, pe care sper ca turiștii să își dorească să o descopere de Crăciun, să vadă cum maramureșenii simpli petrec această Sfântă Sărbătoare la ei acasă. Mulțumim Ministerului Turismului pentru premiile și diplomele oferite județului nostru și îi invităm pe toți să vină să vadă frumusețile Maramureșului, să se bucure alături de noi de ospitalitatea locală și de tradițiile noastre unice în lume”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.


Cea de-a treia zi a Târgului de Turism al României, ediția de toamnă, a atras la standul județului Maramureș artiști și reprezentanți ai Guvernului României, care au promovat prin viu grai acest spațiu încărcat de culturalitate, spiritualitate și tradiție, care atrage an de an numeroși turiști. Daniel Buzdugan, iubitor și promotor al Maramureșului, a vizitat cu mare drag standul nostru, unde a admirat costumele populare și a degustat bucatele tradiționale și horinca, rememorâ...nd vacanțele petrecute în Maramureșul istoric.

Acestuia i s-a alăturat artistul băimărean Adrian Sînă, care a împărtășit fanilor săi amintiri din copilărie. A vorbit despre locurile mirifice din acest colț de rai. Fii ai Maramureșului care au trecut pragul standului județului Maramureș, pășind într-o lume a copilăriei, o lume colorată și melodioasă, sunt Nicolai Tand și rapsodul Grigore Leșe. Păstrător al tradițiilor maramureșene și iubitor al portului popular, Nicolai a îmbrăcat cu mândrie cojocul fecioresc de pe valea Izei.

Chef Nicolai a dezvăluit vizitatorilor standului secretele bucătăriei maramureșene. Cristina Cioran a fost cucerită de meșteșugurile populare. Actrița s-a așezat la războiul de țesut al Mariei Zapca, unde a trăit experiențe inedite. Întregul entuziasm creat, dar și momentele încărcate de folclor susținute de Ansamblul Folcloric Național Transilvania au atras-o în horă pe celebra actriță, alături de mulți alți vizitatori, care au înconjurat standul Ministerului Turismului. Ne-au onorat cu prezența la stand și cei doi secretari de stat al Ministerului Turismului, Bogdan Tomoiagă și Cristina Tărteață, secretarul de stat al Ministerului Transporturilor, Dragoș Titea, secretar de stat al Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Paula Pârvănescu, dar și președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Bogdan Pușcaș.

Comentarii