Artificiile, sursă de stres pentru animalele de companie


Revelionul este motiv de petrecere şi bucurie pentru noi, oamenii, însă pentru prietenii noştri necuvântători poate fi o perioadă de mare stres. Nu toate animalele de companie reacţionează la fel la zgomotele, luminile şi mirosul produs de artificii şi pocnitori, însă cele mai multe se sperie, iar pentru unele dintre ele petrecerea dintre ani este un adevărat calvar.


În primul rând, trebuie să ştiţi că nu este o idee bună să scoateţi câinele la plimbare în seara de 31 decembrie. Aglomeraţia, luminile şi zgomotele puternice şi chiar mirosul de ars le pot produce panică. Veţi constata că animalul nu vă mai ascultă şi că ar vrea să o ia la goană. Statisticile arată că cei mai mulţi câini se pierd în această perioadă din an.

Cel mai bine ar fi să plimbaţi câinele cu câteva ore mai devreme, iar plimbarea să fie lungă, pentru a-l obosi. Şi, ca o măsură de precauţie, animalul să poarte o zgardă şi un medalion cu numele lui şi numărul dumneavoastră de telefon. Astfel, în caz că se pierde, veţi avea mai multe şanse să îl recuperaţi.

Dacă ţineţi câinele în curte peste noapte, asiguraţi-vă că are o cuşcă sau un loc unde se poate refugia şi unde să se simtă în siguranţă. Ar fi bine să-i lăsaţi ceva bun de ronţăit şi, eventual, să îi puneţi în culcuş o haină de-a dumneavoastră, pentru ca mirosul familiar să îl liniştească.

Chiar dacă animalul dumneavoastră stă în casă în perioada artificiilor, el se poate panica. Artificiile sunt chiar mai înspăimântătoare pentru animale decât furtunile cu tinete şi fulgere, pentru că cele din urmă pot fi prevăzute cu ceva timp înainte, dar artificiile, nu.

Ar fi de preferat ca în noaptea dintre ani să nu vă lăsaţi prietenul necuvântător singur acasă. Prezenţa stăpânului îi va da mai multă încredere. Dacă puteţi să aduceţi în vizită şi un alt animal, despre care ştiţi că nu se sperie din cauza zgomotelor, ar fi foarte bine. Puteţi, de asemenea, să vă asiguraţi că pisica sau câinele dumneavoastră are ceva bun de ronţăit, şi să puneţi muzică sau să daţi televizorul mai tare, pentru a acoperi zgomotele de afară. Asiguraţi-vă că animalul are acces la culcuşul lui şi puneţi-i la îndemână o bluză pe care aţi purtat-o recent. Purtaţi-vă normal, vedeţi-vă de treburi şi nu luaţi animalul în braţe.

Ca măsură pentru viitor, puteţi încerca să obişnuiţi animalul cu zgomotele produse de artificii. Aceasta înseamnă să îi puneţi să asculte înregistrări cu astfel de zgomote, mai întâi cu sonor scăzut, pe care să îl creşteţi treptat. Astfel, prietenul dumneavoastră îşi va da seama că zgomotele nu sunt pericuoase, că nu i se întâmplă nimic rău, şi nivelul lui de stres va scădea. 

Comentarii